Baia.

Biserica Alba

Biserica Alba
Biserica Alba - Baia, 1467

Biserica Alba din Baia, cu hramul Sfantul Mucenic Gheorghe, se presupune ca a fost cladita putin dupa 1467. Nici o pisanie, nici un document nu ne-a ramas in aceasta privinta, dovada fiind numai traditia si ceea ce spune constructia insasi. Peretii bisericii sunt in intregime din piatra neregulata, avand gro-simea de 1,8 pana la 2 m. Usile, atat de la intra-rea in biserica, cat si cea interioara care desparte naosul de pronaos, precum si ferestrele si braul de la soclu sunt de piatra cioplita.
Forma bisericii e caracteristica: este compusa din pronaosul dreptunghiular, acoperit cu doua bolti sferice separate printr-un arc transversal. Naosul are doua abside mici si e terminat prin altarul semicircular. Absidele sunt luate in grosimea zidului si ocupate afara prin contraforturi cu doua picioare de sprijin, intre care e asezata fereastra. Ferestrele sunt mici si ogivale. Usile sunt dreptunghiulare si cu chenare deviate. Usa de la intrare este in axa bisericii. Turla este executata in intregime din caramida, ca si boltile. Este conceputa dupa stilul moldovenesc, adica asezata pe cele patru arcuri principale care formeaza centrul naosu-lui, prin intermediul altor patru arcuri diagonale, rezemate pe bazele celor dintai. In afara, turla octogonala este asezata pe doua baze: prima, stelata, cu douasprezece colturi, iar a doua, patrata. Ambele baze sunt decorate prin firide in semicerc. Partea inferioara a turlei este intarita cu patru mici contraforturi asezate pe diagonala. Decoratia este formata din mai multe randuri de firide.
Thoader Saulescu in 30 august 1951 scria din ''Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice ,, de C Bals : ,, Date precise asupra originii bisericii nu sunt; nici o inscriptie, nici un indiciu nu ne-a fost lasat sa descoperim cu ocazia lucrarilor de restaurare, cu toate ca s-a sapat la altar si sub fereastra altarului in speranta ca vom gasi ceva.,,

Din cauza vitregiilor timpului si pentru ca se afla in mijlocul campului, biserica a ajuns in ruina. Dar, in jurul anilor 1907-1914, ea a fost restaurata total, prin contributia Comisiu-nii Monumentelor Istorice si prin donatia ctitorului principal, Luxita Palade. Sfintirea bisericii astfel restaurata s-a facut de IPS Pimen Mitropolitul Moldovei si Sucevei in ziua de Duminica 26 aprilie 1915. Citam din memoriul original trimis de avocatul Dimitrie Iorgandopol despre evenimentele care s-au petrecut din perioada in care biserica era ruina si pana la restaurarea totala.

Alte stiri

adauga si tu
Biserica AlbaBiserica Alba

Biserica Alba din Baia, cu hramul Sfantul Mucenic Gheorghe, se presupune ca a fost cladita putin... citeste mai mult

Pagina in care spui si gasesti totul despre BaiaPagina in care spui si gasesti totul despre Baia

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Baia - Suceava!Scrie despre tot ce se intampla in comuna Baia - Suceava!

Ziare.com te invita la discutie. Acum ai la dispozitie un intreg website pentru a spune ce se... citeste mai mult

Intra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Baia - SuceavaIntra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Baia - Suceava

Fiecare localitate din Romania inseamna, in primul rand, o mare comunitate, plina de viata,... citeste mai mult

toate stirile
BaiaIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!
Nu exista comentarii postate de utilizatori.